Izdvojeni

Dara iz Jasenovca (2020)

Hvala! Podijelite s prijateljima!

Ne sviđa vam se video. Hvala na tome!

Dodano by admin
2,005 Pregleda

Radnja govori o stradanjima srpskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata. Prvi je srpski igrani film koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon zatvaranja istog.

Snimanje filma su finansijski podržali Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije kao i druge institucije. Prvi deo filma sniman je kod sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane s upravnim objektom pretvorena u logor Jasenovac. Drugi deo filma sniman je na lokalitetima Bele Crkve. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

Glavnog lika, devojčicu Daru, tumači Biljana Čekić. Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske: Anja Stanić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić. Glumačku ekipu iz Srbije čine: Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i drugi.

Ostvarenje Dara iz Jasenovca bio je srpski predstavnik u trci za 93. Oskara i nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film. Ostvarenje je takođe bilo kandidat za nagradu Zlatni globus u svim kategorijama. Međutim, ono se nije našlo u užem krugu za dobijanje ni Oskara ni Zlatnog globusa. Biljana Čekić je kandidovana za najbolju žensku ulogu.

Kategorije
Domaći filmovi
Komentiranje onemogućeno.